Leer je kind sparen via doelsparen

Met deze ThinkFin kleurplaatjes kan je kindje sparen makkelijk visualiseren

Doel-wat?

Bij doelsparen ga je je kind niet gewoon leren om geld aan de kant te zetten voor “later”. Want wat is dat “later”? Voor een kind is dat een heel abstract gegeven. Ze zijn grote fan van “living in the moment” en kijken nog niet ver vooruit. Daarnaast vertrouwen ze er ook gewoon op dat jij alles zal voorzien voor hen. Wat in de praktijk natuurlijk ook zo is, het zijn tenslotte kinderen.

Maar die twee zaken zorgen ervoor dat het helemaal niet makkelijk is om je kind te leren sparen. Het is niet concreet genoeg, het is te veraf en ze zien er het nut niet van in.

Enter: doelsparen! Kinderen gaan zoals het woord het zegt sparen voor een concreet doel. Dat kan een stuk speelgoed zijn, maar ook een uitstapje met de ouders, een videogame… Doordat je kind een concreet doel heeft, weet hij nu wel waarom hij die centjes moet sparen en niet onmiddellijk mag uitgeven.

Belangrijk is om het zo concreet mogelijk te maken voor je kind. Je kan dat doen door volgende vragen te stellen:

  • Voor wat wil je heel graag sparen? Denk hier goed over na met je kind en stel wat kritische vragen, zodat je zeker bent dat hij/zij echt dat doel voor ogen heeft.
  • Hoeveel kost het? Eenmaal je het doel bepaald hebt, ga je samen met je kind onderzoeken hoeveel het kost. Is dat 20 euro? 100 euro? Leg uit aan je kind dat hoe hoger het bedrag is, hoe langer hij/zij erover zal doen om het doel te bereiken.
  • Hoeveel kan je per week sparen? Bekijk vervolgens hoeveel je kind per week ongeveer kan sparen met zijn zakgeld. Bekijk of er in de nabije toekomst momenten zijn waarop hij/zij centjes kan vragen. Een verjaardag, kerstmis,...

Eenmaal je al deze info hebt, is het tijd om het sparen te visualiseren voor je kind! Op die manier maak je het weer nog wat concreter en kan je kind goed zien hoeveel er nog moet worden gespaard. Gebruik hiervoor de ThinkFin visuals op de volgende pagina's. Telkens je kind een centje in zijn spaarpot steekt, kan je een tekening inkleuren of een sticker kleven. Is het blad vol, dan is het doel behaald! Joepie!

Foto door Alexander Dummer via Unsplash