Zakgeld: vanaf welke leeftijd en hoeveel?

3
 m

Zakgeld: vanaf welke leeftijd en hoeveel?

Zakgeld is één van de meest effectieve manieren om je kind te leren omgaan met geld. Maar vanaf welke leeftijd kan je ermee starten en hoeveel zakgeld geef je best? 

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld? 

Het standaardadvies dat je vaak tegenkomt is 7 jaar, want dat is de leeftijd waarop kinderen leren tellen. Wij vinden dat nogal een eenzijdige benadering. Uiteraard is het belangrijk dat je kind kan tellen en begrijpt wat geld is om te kunnen starten met zakgeld, maar sommige kinderen kunnen dat al voor de leeftijd van 7 jaar. 

Wij raden aan om de volgende twee vragen te beantwoorden: 
        - Kan mijn kind tellen
        - Stelt het af en toe al een vraag over geld? Toont het interesse in geld of dingen kopen?

Is het antwoord op beide vragen positief? Dan is je kind klaar voor zakgeld!

Hoeveel zakgeld geef je? 

Dit is een iets moeilijkere vraag om te beantwoorden, omdat dit heel persoonlijk is.

Ten eerste hangt dit voor een groot stuk af van jouw financiële situatie. Heb je het financieel niet breed, dan zal het bedrag dat je kan vrijmaken om te geven aan je kinderen als zakgeld eerder beperkt zijn. Maar dat is niet erg. Zelf met een beperkt bedrag kunnen je kinderen al heel veel leren. 

Ten tweede moet je jezelf ook afvragen wat je wil dat je kind allemaal doet met het zakgeld. Wat moet hij zelf kopen? Wil je dat hij er een deeltje van spaart? Het antwoord op deze vragen heeft uiteraard een grote impact op het bedrag dat je zal geven.

In het algemeen wordt als regel vaak een halve euro tot één euro gebruikt als maatstaf per jaar dat je kind oud is. Heb je dus een kind van 9 jaar dat je graag zakgeld wil geven, dan zou je tussen de 4,5 en 9 euro per week geven. Dit is zeker geen verplichting, meer of minder kan ook. 

We krijgen van ouders vaak de reactie: dat is een groot bedrag! Maar veel hangt dus af van wat je kind ermee moet doen. Het is dus belangrijk om daarover na te denken.

Wil je meer weten? Lees dan zeker ons boek Sparen? Kinderspel!


Foto door Fabian Blank via Unsplash