Werken met een budget: de valkuilen

3
 m

Werken met een budget: de valkuilen

Werken met een budget betekent dat je ervoor zorgt dat er minder buiten gaat, dan dat er binnenkomt. Voor heel wat mensen is dat geen makkelijke opgave. Wat zijn nu de grootste struikelblokken waardoor mensen niet voldoende kunnen sparen? 


1/ Geen zicht op de kosten

Veel mensen hebben geen idee naar wat hun geld iedere maand exact gaat. Kies daarom een druilerige zondag uit en breng in kaart wat er allemaal binnenkomt en wat er allemaal buiten gaat. Verschiet je van bepaalde uitgavenposten? Geef je toch meer uit aan bepaalde zaken dan je zelf dacht? 

Belangrijk hierbij is dat je niet enkel kijkt naar je maandelijkse kosten, maar ook naar je jaarlijkse kosten. Die nemen een grote hap uit je budget, maar worden toch vaak vergeten. 

2/ Geen concrete doelen 

Eenmaal je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, is het belangrijk om doelen te stellen. Waarom wil jij sparen? Wat is voor jou belangrijk? Als je geen duidelijke doelen hebt, dan zal het veel moeilijker zijn om resultaat te boeken. Sparen om te sparen is niet altijd de beste motivator.  Sparen voor een reisje, voor een tof project in je huis/tuin, voor je pensioen of voor een leuk cadeau voor je kindje werkt extra motiverend. 

3/ Geen realistische doelen

Maak je doelen zo realistisch mogelijk. Het geeft geen enkele zin om een plan op te stellen dat in de praktijk niet realiseerbaar is. Zorg ervoor dat je nog kan leven zoals jij het wil. Werken met een budgetplan betekent niet dat je moet leven als een monnik. Het betekent wel dat je geen geld uitgeeft aan zaken die je eigenlijk niet zo belangrijk vindt.

4/ Het niet kunnen volhouden

Veel mensen houden sparen niet vol, omdat ze het gevoel hebben dat bepaalde zaken niet meer kunnen. Daarom zijn wij grote fan van het “potje klein geluk”. Je voorziet bijvoorbeeld elke maand 30 euro die je kan uitgeven aan wat je maar wil. Op die manier heb je minder het gevoel dat je in een keurslijf zit en ga je je beter aan je vooropgestelde budgetten kunnen houden. 

5/ Geen rekening gehouden met onverwachte uitgaven 

Je weet nooit wat de toekomst brengt. Daarom is het belangrijk om altijd voldoende geld aan de kant te zetten voor onverwachte uitgaven. Denk aan een auto die opeens moet worden hersteld, een medische kost, een lek in je huis… Zorg dat je deze onverwachte kosten ook opneemt in je budgetplan, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

6/ Veel te ingewikkeld

Veel mensen die werken met een budgetplan maken het nodeloos ingewikkeld. Dat hoeft het zeker niet te zijn. Vind je een app of een Excel goed om je voortgang te bewaken? Super, gebruik dat dan zeker! Maar zorgt het ervoor dat je de energie niet meer vindt om bezig te zijn met je financiën? Smijt die tools dan buiten en doe wat werkt voor jou! 

Wil je een pro worden in het opstellen van een budget- en spaarplan? Check dan zeker eens ons traject Help ik wil sparen!