Welke stappen onderneem je om je financiën onder controle te krijgen?

4
 m

Welke stappen onderneem je om je financiën onder controle te krijgen?

1. Aanleggen van een safety net

Een buffer voor onverwachte uitgaven, is echt stap één. Dit zal zorgen voor rust in je hoofd. Dit zal ervoor zorgen dat als er iets gebeurt je voldoende geld hebt om met de situatie om te gaan. Om er niet voor te zorgen dat je nog bijkomende stress hebt omdat je niet weet hoe je zal rondkomen. Om er niet voor te zorgen dat je jezelf in de schulden moet steken om uit de situatie te raken. 

Voor wat gebruik je je safety net? Voor noodgevallen. Je auto is kapot en je hebt die nodig om te gaan werken. Je wordt ernstig ziek waardoor je terugvalt op een uitkering. Je gaat scheiden van je partner en hebt geld nodig om de start op je eentje te kunnen maken...

2. Schulden afbetalen

De meest voorkomende schuld in België is deze voor de aankoop van een woning. Lenen voor een huis is een schuld die we bijna allemaal moeten aangaan. En het is zeker ook geen “slechte schuld”. Het is vaak de enige manier om een huis te kunnen kopen en je krijgt er in bepaalde omstandigheden nog een fiscaal voordeel voor ook.  Maar heb jij nog andere schulden dan een lening voor je woning? Dan is stap twee om deze zo snel mogelijk af te betalen. Begin met de schulden waar je de hoogste intrestvoet op betaalt

3. Geen (bijkomende) schulden maken

Maak geen (bijkomende) schulden. Je hebt je safety aangelegd voor echte noodgevallen en je hebt je eventuele schulden afbetaald (of je bent er mee bezig)? Dan komt het er nu op aan om geen nieuwe schulden te maken. Je safety net zal ervoor zorgen dat je onverwachte uitgaven kan betalen. Zijn er andere zaken die je wil, maar niet kan betalen? Dan spaar je daar best eerst voor. 

4. Sparen voor je pensioen

Investeer voor je pensioen! Zorg ervoor dat je voldoende geld zal hebben om te kunnen leven zoals jij wil op pensioen. Ga na hoeveel je wettelijk pensioen zal zijn en vergelijk dat met je huidig inkomen en uitgaven patroon. Ga je voldoende hebben? 

Start met pensioensparen in een fonds* (*risico). Pensioenspaarfondsen hebben de afgelopen jaren tussen de 7 en 8% opgebracht. Bovendien krijg je 30% van je betaalde premie terug onder de vorm van een belastingvermindering. 

5. Sparen voor je mijlpalen

Als laatste start je met het sparen voor de mijlpalen in je leven: aankoop van een huis, krijgen van kinderen, trouwen, wereldreis maken, je eigen zaak starten,... Deze mijlpalen zijn voor iedereen verschillend en heel persoonlijk. 

Tijd dus om je doelen op te lijsten en te realiseren. Tijd om je financiën onder controle te krijgen!

Foto door Thought Catalog via Unsplash