Wat is een ETF of tracker?

3
 m

Wat is een ETF of tracker? 

Een ETF, tracker of passief fonds. Allemaal andere namen voor hetzelfde type product. Maar wat is dat nu precies? 

Een ETF is een verzameling van een heleboel beleggingen die een bepaalde index volgen. Maar wat betekent dat nu concreet? Wel, een ETF investeert niet in één beleggingsproduct, maar in meerdere. Je hebt bijvoorbeeld een ETF die de BEL20 volgt (een Belgische aandelenindex met de 20 grootste bedrijven van België). Door te investeren in deze ETF investeer je dus in één keer in alle aandelen van de BEL 20. 

Je hebt dus automatisch een grote spreiding. Hierdoor wordt een ETF beschouwd als een relatief veilige belegging. En een ideale start voor beginnende beleggers. 

In tegenstelling tot een fonds, waar je ook belegt in een heleboel verschillende bedrijven, is een ETF passief. Bij een ETF worden er met andere woorden bedrijven geselecteerd en die samenstelling wijzigt niet meer. Een fonds daarentegen wordt actief beheerd. Dat betekent dat er effectief iemand actief bezig is met het fonds. Die beheerder koopt en verkoopt dagelijks aandelen, waardoor jouw fonds inhoudelijk elke dag verschillend kan zijn. 

Doordat een ETF passief wordt beheerd, is er een lage beheerskost. Bij een fonds ligt dit veel hoger. Je hebt ETF’s die maar 0,15% kosten tegenover fondsen waar je al snel aan 1,5% zit. Je spaart dus al onmiddellijk meer dan 1% aan kosten uit. 

Tenslotte blijkt uit onderzoek dat ETF’s gemiddeld een hoger rendement halen dan fondsen. Uiteraard gaat het hier altijd over de resultaten uit het verleden en weet je niet zeker wat de toekomst brengt, maar toch is het interessante informatie om mee te nemen in je beslissing. 

Interesse om in de toekomst ook te investeren in een ETF? Volgend jaar lanceren wij onze nieuwe cursus “Help! Ik wil beleggen” waarin we je alle tools aanreiken om zelf aan de slag te gaan.

Foto door eberhard 🖐 grossgasteiger via Unsplash