Wat is duurzaam beleggen?

2
 m

Wat is duurzaam beleggen?

ESG of duurzaam beleggen is stilaan niet meer weg te denken in de investeringswereld. Maar waarvoor staat ESG nu? En hoe vermijd je greenwashing?

🌳  Environment: Welke impact heeft het bedrijf op het klimaat en leefmilieu?
🙋🏻 Social: Hoe gaat het bedrijf om met mensen en wat is de maatschappelijke impact?
🙌  Governance: Hoe wordt het bedrijf geleid, zijn de bestuurders onafhankelijk, welke interne procedures zijn er (fraude, genderdiversiteit,...)?

Interessant om te weten is dat ESG voornamelijk aan belang wint bij millennials en vrouwen, die hier blijkbaar meer waarde aan hechten. Door de toenemende populariteit van duurzaam beleggen, springen heel wat fondsenhuizen op de kar en promoten zij dit mee. Maar hoe weet je nu of een belegging echt duurzaam is of als het gewoon een façade is en ze aan greenwashing (window dressing) doen?

Febelfin ontwikkelde samen met enkele stakeholders een interessant en handig duurzaamheidslabel: 'Towards Sustainability'.

Om als fonds zo'n duurzaamheidslabel te krijgen moeten ze aan enkele ESG normen voldoen. Deze normen sluiten schadelijke activiteiten uit en moedigt bedrijven aan om duurzaam te ondernemen en hierover te rapporteren. Als belegger kan dit je een houvast bieden om door het bos de bomen te zien. Klik op deze link voor meer informatie.

Foto door Science in HD via Unsplash