Volgend jaar geld uitsparen? Deze vier zaken kan je dit jaar nog doen!

3
 m

Volgend jaar geld uitsparen? Deze vier zaken kan je dit jaar nog doen!

Het is december en het jaar 2021 loopt op zijn einde. Welke zaken kan je dit jaar nog doen om volgend jaar geld uit te sparen? Wij geven je alvast 4 tips mee!

1. Pensioensparen

Wil je volgend jaar graag 297 euro extra terugkrijgen van Vadertje Staat? Check dan zeker eens onze post over pensioensparen en stort nog dit jaar!

2. Dienstencheques aankopen

Maak ook jij gebruik van dienstencheques? Dan kan het misschien wel interessant zijn om er dit jaar nog extra aan te kopen. Als onze overheid in de toekomst op zoek moet naar besparingen, dan zou het wel eens kunnen zijn dat ze het voordeel van dienstencheques naar beneden halen. 

Een paar interessante weetjes hierbij: 

  • Elke dienstencheque van 9 euro die je aankoopt, levert je een belastingvermindering op van 1,8 euro. Je betaalt in realiteit dus nog 7,20 euro.
  • Je kan 170 dienstencheques bestellen waarop je het belastingvoordeel geniet. Bekijk dus eens hoeveel ruimte je dit jaar nog hebt, maar zorg ook niet dat je er teveel koopt, want ze zijn beperkt in de tijd geldig. 
  • Die 170 cheques gelden per persoon. Woon je dus met 2 personen op hetzelfde adres, dan kan je elk 170 cheques met belastingvoordeel bestellen. Let wel op dat je ze beiden op je eigen naam bestelt. Anders geldt het voordeel niet. 
  • Dit voordeel geldt enkel in het Vlaams gewest. De regels zijn anders in het Brussels gewest. 

3. Koop nog huisvuilzakken. 

De prijzen voor huisvuilzakken stijgen vanaf 1 januari vaak in veel gemeenten. Deze prijsstijgingen kunnen soms oplopen tot 10%. Tijd dus om een voorraadje in te slaan. 

Je kan deze tip trouwens ook toepassen op heel wat andere zaken, denk bijvoorbeeld aan een abonnement voor het openbaar vervoer. Ook daar zijn er traditioneel prijsstijgingen bij het begin van het jaar. 

4. Schrijf je in voor groepsaankopen

De prijzen van energie swingen de pan uit. Een groot deel van de mensen voelt dit op vandaag nog niet, omdat ze nog een vast contract hebben met vaste prijzen. Maar deze contracten lopen meestal maar 1 jaar en lopen vaak af in het voorjaar. 

Het is dus nu het moment om je in te schrijven voor groepsaankopen energie. Op die manier kan je heel wat centjes besparen. En je bent nergens aan gebonden, je hoeft niet in te tekenen op het voorstel. Je hebt dus niets te verliezen. 

Foto door Cristian Escobar via Unsplash