Een spaarverzekering is eigenlijk een mini testament

3
 m

Een spaarverzekering is eigenlijk een mini testament

Bijna iedereen sluit in zijn leven wel een spaarverzekering af. Dat kan verschillende vormen aannemen: een pensioenspaarverzekering, een groepsverzekering, een beleggingsverzekering... Maar wist je dat die spaarverzekering eigenlijk een soort van mini testament is? 

Als je een spaarverzekering afsluit, dan neemt dat altijd een bepaalde vorm aan. We leggen dit even uit aan de hand van een voorbeeld. 

Piet is gestart met pensioensparen en hij koos hiervoor een verzekering uit (en dus geen fonds, wat ook een optie zou zijn). Piet zijn configuratie ziet er dan als volgt uit:  
     - Verzekeringnemer = degene die het contract afsluit → Piet
     - Verzekerde = degene die verzekerd is → Piet
     - Begunstigde bij leven = degene die het kapitaal krijgt op einddatum → Piet
     - Begunstigde bij overlijden = degene die het kapitaal krijgt als Piet sterft

En het is die laatste categorie waar we nu even op inzoomen. Want weet Piet wel goed naar wie zijn zuurverdiende centjes gaan als hij onverwacht zou sterven? En is dat dan wel naar de persoon die hij wil? 

Heel vaak wordt hier weinig aandacht aan besteed en wordt gewoon de standaard clausule opgenomen: 
      1. De echtgenoot of wettelijk samenwonende partner
      2. De kinderen 
      3. De nalatenschap

In Piet zijn geval zou dat betekenen dat het naar zijn echtgenote gaat. Maar misschien wou hij liever dat het naar zijn kinderen ging. Of misschien is Piet wel helemaal niet getrouwd of wettelijk samenwonend en heeft hij geen kinderen. Maar wil hij graag dat dat kapitaal toekomt aan zijn beste vriend. 

Een begunstigingsclausule werkt dus als een mini testament. Het volgt niet de wettelijke verdeling van de rest van je vermogen, maar je kan zelf aanduiden wie je wil begunstigen, zonder dat je daarvoor een testament moet opmaken. 

Interessant, niet? Tijd om eens jouw verzekeringspolissen van onder het stof te halen en te bekijken wie bij jou je zuurverdiende centjes krijgt als je komt te overlijden. 

Foto door Javier Allegue Barros via Unsplash