De rechtsbijstandsverzekering

5
 m

De rechtsbijstandsverzekering: geniet van een fiscaal voordeel

De rechtsbijstandsverzekering. De kans is groot dat jij zo’n verzekering hebt lopen, ook al weet je dat niet. Maar wist je dat je hier ook een fiscaal voordeel voor kan krijgen? Lees snel verder!

Wat is een rechtsbijstandsverzekering? 

Wat is dat nu, zo’n rechtsbijstandsverzekering? Wel, het is een verzekering die je kan inroepen bij juridische problemen. Dat kan over verschillende zaken gaan: je wordt ontslagen, je veroorzaakt een auto-ongeval, iemand berokkent jouw schade…

Op dat moment vergoedt de verzekering de kosten van je juridische procedures (advocaatkosten, deurwaarderskosten…). Daarnaast krijg je ook hulp en advies indien je zelf schade hebt geleden of wanneer je schade hebt veroorzaakt. Het is dus niet enkel een dekking voor juridische kosten. 

De rechtsbijstandsverzekering als onderdeel van een andere verzekering

Heel wat mensen hebben zo’n type verzekering al lopen. Het is bijvoorbeeld vaak een onderdeel van een autoverzekering of een familiale verzekering. De juridische kosten of hulp hebben dan wel enkel betrekking op conflicten die te maken hebben met dat type verzekering. 

Als je dus een auto-ongeval tegenkomt, dan heb je via je rechtsbijstandverzekering recht op juridische hulp voor dat geschil. Maar heb je een probleem met de verhuurder van je appartement, dan komt die rechtsbijstandsverzekering uiteraard niet tussen, gezien dat niets met je auto te maken heeft.

De rechtsbijstandsverzekering als een afzonderlijke verzekering

Maar is het dan nog interessant om een rechtsbijstand te hebben als afzonderlijke verzekering? Zeker en vast! En dit om volgende redenen: 

  • De dekking is veel uitgebreider. Je kan veel meer zaken gaan verzekeren dan wanneer dit gekoppeld wordt aan een andere verzekering. Uiteraard betaal je wel extra voor elke extra dekking. 
  • Als je een conflict hebt, dan heb je een onpartijdige verzekeringsmaatschappij. Stel, je hebt een auto-ongeval en je gaat niet akkoord met wat je maatschappij je uitbetaalt. Je wil een advocaat in de arm nemen om dit aan te vechten. Dan is het toch wel interessant dat die advocaat betaald wordt door een andere maatschappij dan deze waartegen je een rechtszaak start. 
  • De verzekerde bedragen liggen hoger. 
  • De premie voor de onafhankelijke polis kan lager zijn dan de premie die je betaalt in al die individuele polissen. Hoe meer risico’s je apart verzekert, hoe interessanter een afzonderlijke polis zal worden. 
  • Je kan een fiscaal voordeel krijgen (zie verder), wat de prijs van je premie nog doet dalen. 

Tip: Kies je voor een afzonderlijke rechtsbijstandsverzekering? Vergeet dan niet om alle aanvullende rechtsbijstandsverzekeringen uit je andere polissen te halen, anders betaal je dubbel!

Welk fiscaal voordeel kan je krijgen? 

Je kan een belastingvermindering krijgen van 40% van je premie. Er zit wel een maximum op de premies van 310 euro. Het maximale fiscale voordeel is dus 124 euro (310 x 40%).

Als je je aangifte online indient, dan is het bedrag in principe automatisch voor jou ingevuld. Maar controleer zeker nog eens of het juist werd ingevuld, want soms sluipt daar wel eens een fout in. 

Werk je nog met een papieren aangifte, dan kan je het bedrag van je betaalde premie (dus niet het belastingvoordeel!) aangeven onder code 1344/2344.


Foto door Kristopher Roller op Unsplash.