Beheerskost: de verborgen kost

3
 m

Beheerskost: de verborgen kost

Als je je geld belegt in een financieel product, dan zijn daar altijd kosten aan verbonden. Eén van die kosten is de beheerskost. Het is belangrijk om alle kosten goed te bekijken voordat je beslist om in te stappen in de belegging. 

Je betaalt een beheerskost omdat de financiële instelling jouw belegging zal beheren en hiervoor wil hij uiteraard een vergoeding. Die kost wordt vaak niet expliciet vermeld, je moet er dus soms een beetje naar op zoek. Maar hij heeft wel een heel grote impact op jouw belegging en meer bepaald op het rendement van je belegging. 

Ik leg dit even uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je belegt 10.000 euro gedurende 20 jaar en je realiseert daarop een rendement van 5%. Als er geen beheerskost zou zijn, dan heb je na 20 jaar 26.533 euro. Bij een beheerskost van 1% daalt dit bedrag naar 21.702 euro. Je verliest dus 4.831 euro rendement op je oorspronkelijke inleg van 10.000 euro en dit enkel en alleen door de beheerskost van 1%. 

Impact beheerskost op rendement


Stijgt de beheerskost naar 2% dan daalt je eindkapitaal naar 17.714 euro. Bij een beheerskost van 3% is je eindkapitaal nog maar 14.428,48 euro. Een verschil van 12.105 euro! Het loont dus de moeite om bij het afsluiten van een belegging de beheerskost onder de loep te nemen. 

Wil je meer leren over de beheerskost en alle andere kosten verbonden aan beleggingen? Binnenkort kan je deelnemen aan ons nieuw traject “Help! Ik wil beleggen!”. 

Foto door Ian Keefe via Unsplash