5 tips om te besparen op je energiefactuur

5
 m

5 tips om te besparen op je energiefactuur

Het leven wordt duurder, dat voelen we allemaal. Maar energie wordt niet gewoon wat duurder, het wordt voor heel wat mensen bijna onbetaalbaar. We geven dan ook graag 5 tips mee om je energiefactuur zowel op korte als op lange termijn te verlagen.

1. Verminder je verbruik

De eerste tip is misschien een evidente tip, maar wel eentje waarmee je onmiddellijk een groot verschil kan maken: verminder je verbruik. Dat kan op verschillende manieren. We sommen er een aantal voor je op: 

Bespaar op verwarmingskosten

  • Doe een extra trui aan en verlaag je normale temperatuur met een aantal graden. Let wel op dat je de temperatuur niet te koud zet, want dat is niet goed voor je gezondheid. Ga voor minimum 19 graden. 
  • Installeer een slimme thermostaat om je huis optimaal te verwarmen. Het is namelijk geen goed idee om je woning op bepaalde momenten helemaal te laten afkoelen om dan weer de temperatuur te verhogen. Op die manier verbruik je mogelijks meer energie i.p.v. minder. 
  • Verwarm enkel de ruimtes die je effectief frequent gebruikt.

Let er op dat je je lichten niet nodeloos laat branden. Heb je nog oude lampen hangen die geen LED zijn? Vervang die dan door LED-lampen. Een LED-lamp is zomaar eventjes 85% energiezuiniger dan een gloeilamp en gaat veel langer mee.

Voorkom sluipverbruik. Dit kan oplopen tot 10% van je elektriciteitsfactuur! Zorg er dus voor dat je apparaten effectief uitstaan en niet in stand-by functie. Apparaten die je niet continu gebruikt, laat je best niet standaard in het stopcontact zitten. 

Denk ook eens aan je waterverbruik. Hoe langer je onder je douche staat, hoe meer warm water je boiler moet opwarmen en hoe meer het je kost. Bonus? Ook je waterrekening zal lager zijn. Controleer ook eens het waterverbruik van andere apparaten zoals je wasmachine en vaatwas. 

Benut de volledige ruimte van je apparaten. Steek je vaatwas of wasmachine niet aan voor een halve lading (tenzij je daarvoor een speciaal programma hebt). 

Gebruik bepaalde apparaten gewoon niet. De was droogt bijvoorbeeld ook als je ze aan een ouderwets droogrek hangt in plaats van ze in de droogkast te steken. 

Wil je graag weten hoeveel een bepaald apparaat nu echt verbruikt? Dan kan je dit meten via dit toestel

2. Koop energiezuinige apparaten 

Moet je binnenkort een nieuwe elektrisch apparaat aankopen? Kies dan voor een zuinige versie. Het verschil in kostprijs per jaar kan hoog oplopen, waardoor je een mogelijke meerkost bij de aankoop heel snel hebt terugverdiend. 

In België heeft elk apparaat een energielabel, waardoor je makkelijk kan vergelijken. Deze energielabels werden recent hervormd. Lees zeker eens dit artikel zodat je goed weet hoe je zo’n energielabel moet lezen. 

3. Plaats zonnepanelen en krijg hiervoor een subsidie

De prijs van elektriciteit is te hoog? Produceer dan zelf je elektriciteit met zonnepanelen! De prijs van zonnepanelen daalde de laatste jaren gigantisch en bovendien krijg je dit jaar nog een mooie premie. 

Die premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Je krijgt 200 euro voor elke kWp tot 4kWp en 150 euro voor elke kWp van 4kWp tot 6 kWp. Je kan dus maximaal 1.500 euro krijgen. Let op! In 2023 zal je nog maximum 750 euro premie krijgen en in 2024 nog maar 375 euro. Overweeg je om zonnepanelen te leggen? Wacht dan zeker niet te lang!

Wil je graag weten hoelang het duurt voordat je investering zal renderen? Dan kan je hier de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen. 

4. Doe mee aan groepsaankopen

Groepsaankopen worden elk jaar populairder. Maak daar dan ook zeker gebruik van! Je schrijft je vrijblijvend in. Is het voorstel interessant voor jou, dan kan je intekenen. Alles wordt voor jou geregeld. Je hoeft er dus weinig werk in te steken, maar je kan er wel een mooi voordeel uithalen. Zoek dus zeker eens op voor welke groepsaankopen je je momenteel nog kan inschrijven.

Wist je trouwens dat er ook groepsaankopen zijn voor zonnepanelen? Ook die kunnen heel voordelig zijn!

5. Renoveer je huis

Is jouw huis nog niet goed geïsoleerd? Overweeg dan om dit zo snel mogelijk te doen. Uiteraard brengt dit een serieuze kost met zich mee, maar ook hier zijn er gelukkig wel een aantal subsidies mogelijk, zoals een premie voor nieuwe ramen, een premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie en een premie voor buitenmuurisolatie

Gebruik zeker de Premiezoeker van de Vlaamse overheid om te kijken voor wat jij allemaal in aanmerking komt. En vergeet de premie achteraf niet aan te vragen, want heel vaak is er een tijdslimiet.

Wist je trouwens dat je voor een energiezuinige renovatie een groene lening kan aanvragen, die vaak voordeliger is? Sommige onder jullie komen misschien zelf in aanmerking voor een lening met 0% intrestkost. 

Foto doorRiccardo Annandale via Unsplash